Intervju: Erik Marinšek, trener kadetske ekipe U-17

Pogovarjali smo se s trenerjem Erikom Marinškom. Ekipa, ki jo vodi, je hit jesenskega dela prvenstva 1.slovenske kadetske lige.

Erik, dotaknimo se najprej tvoje nogometne kariere. Kot nogometaš si svojo nogometno pot z dvanajstimi leti pričel v Grosuplju in kmalu kot perspektiven mlad nogometaš prestopil na najvišji nivo državnega nogometa. Tam pa te je zaustavila poškodba. 

Če se prav spomnim bi rekel, da sem pričel z 11 leti, ampak ja, za današnje čase zelo pozno, saj sem prej treniral vse druge možne športe v okviru šole. Po začetku treniranja nogometa pa sem hitro spoznal da je to to in zelo hitro sem vse ostale aktivnosti dal na stranski tir in vse se je začelo vrteti samo okoli nogometa. Nivo kluba takrat in sedaj je težko primerljiv, zato sem po 4 letih kot vhodni kadet svojo pot nadaljeval v Ljubljani pri Factorju, ki pa se je ne dolgo po mojem prihodu preimenoval v Interblock in v zelo kratkem času postal takrat ena izmed najboljših nogometnih šol pri nas. Skladno z odhodom v Ljubljano sem tam nadaljeval tudi šolanje in sicer v nogometnem razredu gimnazije Šiška. Sledili sta 2 super leti, kjer se je vse dogajalo ''na veliko'', na klubskem nivoju smo takrat z generacijo 90/91 postali državni kadetski prvaki, z ekipo nogometnega razreda smo na svetovnem prvenstvu v Čilu osvojili 5.mesto, bil pa sem deležen tudi nekaj vpoklicev na reprezentančne akcije in vse se je zdelo idealno. Ko sem zaključeval kadetski staž pa so se začele pojavljati težave s hrbtom, ki so na začetku iz dokaj nedolžne poškodbe prerasle v poškodbo, zaradi katere sem po več kot letu ''borbe'' in obisku vseh možnih zdravnikov in strokovnjakov bil primoran zaključiti s treniranjem resnega nogometa.


Svojo nadaljnjo udejstvovanje v nogometu, si hitro preusmeril v trenerske vode, ob tem pa uspešno zaključil študij na Fakulteti za šport, Univerze v Ljubljani.

Po končani srednji šoli sem pot nadaljeval na Fakulteti za šport. Na začetku študija nisem želel imeti nič v zvezi z nogometom, saj je bilo še vedno prisotno razočaranje nad prisilnim zaključkom, zato tudi nisem izbral smeri športnega treniranja ampak kineziologijo. Po dobrem letu študija pa me je ponovno zamikal nogomet. Tokrat sicer v drugačni obliki – trenerski. Zanimalo me je kako nogomet izgleda ''iz druge strani''. Tako sem se pridružil ekipi Interblocka U15 in deloval 1 sezono kot pomočnik. Strast do nogometa se je ponovno prebudila hkrati pa delo v nogometnem kolektivu. Tudi trenersko delo mi je bilo vedno bolj interesantno, zato sem vzporedno s študijem kinezilologije začel usmerjati tudi nogomet.


Trenersko pot si pričel v Nogometnem klubu Brinje Grosuplje, kjer si pričel z delom pri najmlajših nogometaših...

Po 1 letni ''praksi'' v Interblocku kot pomočnik, sem svojo prvo ekipo vodil v Brinju in sicer ekipo U7. Kot zanimivost naj dodam, da so bili člani te ekipe prav fantje letnika 2005/06, ki trenutno tvorijo kadetsko ekipo. Sledilo je kar nekaj sezon, kjer sem vodil praktično vse starostne selekcije mladinskega pogona. Sprva sem se bolj videl pri delu z mlajšimi nogometaši, z leti pa je bila vedno bolj prisotna tudi ambicija po vodenju selekcij velikega nogometa.


... po jesenskem delu prvenstva Prve slovenske kadetske lige U-17, pa lahko mirno zapišemo, da si eden od najbolj perspektivnih mladih trenerjev v Sloveniji. Težko bi temu lahko kdo oporekal, glede na to, kakšno delo ti je uspelo opraviti z nogometaši,ki jih vodiš.

Moje mnenje je, da ko je v nogometu govora o ''dobrem delu'' se le ta prevečkrat ovrednoti zgolj z rezultatsko uspešnostjo ekipe. Na nivoju članov je to sprejemljivo, nižje ko greš po starostni piramidi pa rezultat nebi smel biti glavni pokazatelj dobrega oziroma slabega dela, ki ga nekdo opravlja z ekipo. Nižja kot je starostna selekcija, več členov bi morala imeti enačba dobrega dela. Žal pa se za voljo rezultata te členi izpuščajo in se trenerji osredotočajo/mo zgolj na tiste, ki v dani situaciji prinašajo dober rezultat.


Kot zelo izobražen športni delavec se verjetno strinjaš, da takšni rezultati niso naključni. So plod trdega načrtnega dela z vizijo, ki se ponavlja iz dneva v dan, iz meseca v mesec in iz leta v leto, za katero stoji uigran trenerski tim.

Trenutna rezultatska uspešnost kadetske ekipe se zagotovo ni zgodila samo v zadnjega pol leta. Menim, da je posledica več letnega dela s fanti, ki tvorijo okostje ekipe. Trenutni generaciji kadetov in mladincev, so bili začetniki obdobja v Brinju, ko se je pred 7 leti zgradila velika umetna trava. Takrat so se v klubu zgodili tektonski premiki, na področju količine in vsebine dela z mladimi, kar se je potem, ko so te generacije odraščale kazalo tudi z rezultatskimi uspehi. V sezoni 2016/17 sta generaciji fantov letnika 2003/04 igrali finale NIKE CUP-a, v sezoni 2018/19 pa je takratna selekcija U15, letnikov 2004/05, igrala finale državnega prvenstva. Vsi te rezultati zagotovo niso naključni in so posledica velikega angažmaja trenerjev, ki so v vseh teh letih delali z fanti ter dobrega skavtinga, ki je raven ambicioznosti ekip dvignila še na višji nivo. Drugačnost, zavzetost, povezanost in delavnost so le nekatere lastnosti trenerskega tima s katerimi lahko kot  ''manjši klub'' nadvse uspešno tekmujemo z vsemi. Če upoštevamo, da šele drugo leto tekmujemo v najvišjem rangu kadetske/mladinske lige, z denarnim vložkom, ki je precej manjši od vseh preostalih, ter, da kadeti po jesenskem delu zasedajo 1. mesto in da se nahajamo na 3. mestu skupne lestvice pa je to pravi pokazatelj, da nekaj delamo prav.


Kako si zadovoljen z angažmajem igralcev, s pristopom do treningov in tekem?

Ko smo pred začetkom sezone sestavljali kadetsko ekipo smo imeli postavljene že zelo dobre temelje. Ekipi se je nato tekom priprav pridružilo še 5 novincev. Na koncu smo sestavili skupek 22 igralcev, ki tvorijo zelo ambiciozno ter delavno skupino fantov med katerimi je zdrava konkurenca, ki pripomore k temu, da je trening postal vrednota, ki se le redko spušča ter da je dinamika skupine na in izven igrišča dobra. Fantje na treningih delajo dobro, vendar vedno stremimo k temu, da se da še boljše in še več. Generalno lahko ocenim, da je bil pristop v prvem delu sezone pravi, kar se je pokazalo tudi v konstanti, ki smo jo držali tekom 15. kol jesenskega dela prvenstva.

 
Zelo uspešno ste končali jesenski del prvenstva. Ste vodilna ekipa 1. državne lige. Zabeležili ste 11 zmag, dva neodločena rezultata in le dva poraza. Je bilo pred prvenstvom vse skupaj načrtovano?

Kot sem že omenil smo pred sezono sestavili ekipo, ki se je z nekaterimi prihodi novih igralcev zelo lepo ''pobarva'' in že tekom pripravljanjih tekem smo videli, da ekipa dobro funkcionira. Vedeli smo, da imamo ekipo, ki lahko kandidira za najvišja mesta, vendar načrta, da bi po prvem delu prvenstva zasedali prav 1. mesto nismo imeli. Mislim, da tak načrt po 2 nepopolnih sezonah, ko se je zaradi korone igralo le po pol prvenstva in v tej sezoni, ki je prav tako zaznamovana z karantenami in odsotnosti igralcev niti ni mogoč oziroma je nesmiseln, sej je preveč neznank na katere kot trener nimaš vpliva. Za nas so se stvari razpletle razmeroma dobro, saj odsotnosti igralcev povezanih z karantenami in bolezni z izjemo zadnjih par kol ni bilo. Vse skupaj je lahko izpadlo kot dobro dodelan načrt, vendar vsi, ki delujejo v nogometu vedo, da je načrt nekaj, drugo pa je realnost, ki se spreminja iz dneva v dan. Tako, da moraš kot trener biti prilagodljiv in v določenih situacijah sprejeti odločitve, ki morda ne sovpadajo z zadanim načrtom, da lahko kar se da uspešno vodiš ekipo tekom sezone.



Rezultat ne ostaja neopažen in je posledica dobrih iger celotnega moštva, ki je na površje vrglo nekaj odličnih posameznikov, tudi reprezentantov.

Kot je v nogometu znana fraza, da ekipa naredi posameznika in ne posameznik ekipe, se je izkazala tudi pri nas za pravilno. Nekatere dobre predstave, predvsem pa rezultatska uspešnost ekipe je iz kola v kolo pritegnila vedno večjo pozornost zunanjih opazovalcev, tudi reprezentančnih selektorjev. Trenutno imamo v ekipi 4 reprezentante letnika 2005 in 2 reprezentanta letnika 2006, skupno 6, kar je za majhno okolje, kot je Grosuplje, velik uspeh. Seveda to ne pomeni, da smo s tem zadovoljni in da je naše delo zaključeno, saj smo mnenja, da lahko do reprezentančnega nivoja pripeljemo še kakšnega igralca trenutne ekipe. To bo zagotovo eden izmed ciljev naslednjih sezon.



Pričel se je zimski premor, ki bo tekmovalno trajal do 26. februarja 2022. Kakšni so načrti za to obdobje?

V našem klubu premor pomeni ravno nasprotno od pomena besede. Pri nas besedo premor tretiramo kot obdobje, kjer lahko v miru, brez tekmovalnih obveznosti, treniraš več in bolj naporno kot med tekmovalno sezono.
Vsekakor bomo fantom namenili par dni počitka, potem pa bodo tisti najbolj ambiciozni lahko trenirali dodatno tudi v obdobju do začetka priprav. Začetek priprav planiramo že v prvem tednu januarja, ko se bomo ponovno zbrali na ekipnih treningih. V tem obdobju bomo zagotovo naredili veliko na kondicijski pripravi, predvsem fizičnem razvoju igralcev, veliko dela pa nas čaka tudi na področju tehnike-taktike, saj kljub dobrim rezultatom še zdaleč ne izgledamo tako dobro kot bi si želeli. Sledile bodo tudi številne pripravljalne tekme, če bodo razmere dopuščale, se bomo odpeljali preko meja in odigrali kakšno mednarodno tekmo, kot je bila praksa nekaj zadnjih let. Trenutno smo še v dogovorih glede zimskih prav v Umagu, ki še dodatno popestrijo zahtevno pripravljalno obdobje.
Vsekakor pa bo eden izmed poglavitnih ciljev, da igralce izhodnega letnika čim bolj pripravimo, da se bojo lahko kosali z mladinskim nogometom, igralce vhodnega letnika pa vpeljemo, da bodo že v prihodnji pol sezoni imeli precej večjo vlogo kot sedaj.


In kaj lahko pričakujemo v nadaljevanju prvenstva, ko boste odigrali še preostalih 11 krogov?

Napovedi v nogometu so vedno nehvaležna stvar. Pred nami je tudi nekaj odločitev, kako in kakšni sestavi bomo nadaljevali spomladanski del prvenstva. Ne glede na vse pa bodo cilji ostali visoki. Zagotovo se ne bomo zadovoljili z nazivom jesenskega prvaka, ampak bomo poskušali ohraniti vodilno mesto tudi po spomladanskem delu. Vsekakor pa imamo lepe nastavke za mirno delo prihodnjega pol leta. Kako se bo stvar na koncu razpletla pa se se pustimo presenetiti.


Vsekakor si želimo, da se vam v prihajajočem letu 2022 izpolni čim več želja. Hvala za pogovor in srečno v Novem letu.