Intervju z glavnim trenerjem pred začetkom sezone 2024/2025

Smo tik pred začetkom težko pričakovane sezone 2024/2025. Po dveh dobrih sezonah v 2. SNL Brinje v novo prvenstveno poglavje vstopajo kot stabilen drugoligaš, ki slovi po dobrem delu in razvoju mladih, domačih nogometašev. Ob uspešnem uresničevanju te klubske filozofije so modro-rumeni dosegali dobre rezultate in se v pretekli sezoni pogosto spogledovali tudi z najvišjimi mesti.

Pogovarjali smo se z glavnim trenerjem Brinja, Goranom Markovićem, in ga povprašali o poteku pripravljalnega obdobja, spremembah v ekipi in pričakovanjih za novo sezono.

goran8

Kako ste zadovoljni s potekom pripravljalnega obdobja?

Pred začetkom pripravljalnega obdobja smo imeli pripravljen načrt in tudi jasno opredeljene cilje. Tekom prestopnega roka je prišlo do številnih sprememb znotraj naše ekipe, saj so nas nekateri fantje zapustili bodisi zaradi izteka posoje bodisi zaradi boljših finančnih ponudb, zato smo morali naš načrt nekoliko prilagoditi. Prišlo je tudi nekaj novih fantov, ki jih je bilo potrebno vpeljati v naš sistem dela in igre. Kot vselej smo začeli že zgodaj in odigrali precejšnje število pripravljalnih tekem, na katerih smo iskali odgovore na določena vprašanja, kar se naše igre tiče. Morda bi si želeli še kakšno bolj močno tekmo, a če potegnem črto pod pripravljalno obdobje lahko rečem, da smo dobro trenirali, fantje so bili motivirani in smo pripravljeni na začetek nove sezone.

Kakšna je fizična pripravljenost nogometašev Brinja v tem trenutku?

Veliko smo delali na fizični pripravljenosti, predvsem skozi pripravljalne tekme, ki so najboljši približek prvenstvenim obračunom. Hkrati pa se zavedamo, da so ligaška srečanja povsem nekaj drugega. Fantje bodo prvo tekmo z Beltinci pričakali dobro fizično pripravljeni, bodo pa v še boljšem fizičnem stanju po nekaj odigranih prvenstvenih dvobojih.

Kaj pa iz taktičnega vidika, ste uspeli uigrati ekipo in taktične zamisli prenesti na igrišče?

Kot rečeno, je ekipa med pripravljalnim obdobjem doživela veliko sprememb, zato bo za uigravanje potreben čas. Postavili smo osnovne parametre glede našega izgleda na igrišču, a se zavedamo, da nismo še tam, kjer si želimo biti. Uigranost moštva bomo nadgrajevali skozi tekme, je pa jasno, da se vseh taktičnih zamisli ne da uresničiti čez noč.

Je pričakovati še kakšno okrepitev do konca pripravljalnega obdobja?

O spremembah v ekipi smo že precej povedali. Odšlo je nekaj nosilcev ekipe, pa tudi nekaj takih, ki niso bili zadovoljni z minutažo. To je sestavni del 2. SNL, ki je prehodna ali če želite razvojna liga. S tem se sooča večina ekip. Pripeljali smo nekaj kvalitetnih nogometašev, s katerimi bomo poskušali zakrpati te vrzeli, a bo seveda potrebno nekaj časa, da se vklopijo v naš sistem igre. Verjamem, da je sedaj naša ekipa konkurenčna za tekmovanje v 2. SNL, če pa pripeljemo še kakšnega kvalitetnega nogometaša, bomo še na nekoliko višjem nivoju.

Kako ste v pripravljalnem obdobju vključevali mlade nogometaše?

Kot vselej smo v člansko ekipo vključili kar nekaj domačih nogometašev iz lastne nogometne šole. To je v skladu s filozofijo kluba, ki jo stalno poudarjamo in ji sledimo. Priložnost so dobili na treningih in pripravljalnih tekmah, dokazovali pa se bodo lahko tudi v prvenstvu. Videli bomo, kdo bo sposoben igrati na nivoju članskega drugoligaškega nogometa in za koga bo morda ta preskok v tem trenutku prevelik. Vsekakor na mlade, domače nogometaše računamo tudi v prvenstvu, seveda pa jih bomo priključevali premišljeno in toliko, kolikor je za vsakega posameznika trenutno najbolj primerno.

Odigrali ste veliko število pripravljalnih tekem, kar je že stalnica za Brinje v pripravljalnih obdobjih. Ste dobili odgovore, ki ste jih iskali?

Res je, odigrali smo kar nekaj zanimivih tekem in kot sem že omenil, bi si želeli še kakšno močnejšo tekmo, a nam specifičen prestopni rok teh zadev ni popolnoma omogočal. Predvsem proti ekipama Sturm Gradza in Konyaspora smo videli precej pozitivnih stvari. Fantje so pokazali del tega, kar si želimo videti v prvenstvu. Seveda imamo še veliko rezerve, predvsem v organizaciji igre, saj si želimo biti bolj samozavestni in suvereni 'na žogi'.

Kakšna so pričakovanja za sezono 2024/2025?

Prihajajoča sezona bo v veliko pogledih specifična in zagotovo zanimiva. Začela se je težko pričakovana prenova Nogometnega parka Brinje, ki bo, ko bo projekt zaključen, omogočal vrhunske pogoje za trening in igranje tekem. To je za klub res ogromen projekt, ki bo Brinje dvignil na še višji nivo. Za nami je pripravljalno obdobje, kjer smo se morali pri treningih veliko prilagajati in trenirati v Ivančni Gorici, kjer bomo odigrali tudi nekaj prvenstvenih domačih tekem. Za nobeno ekipo to seveda ni idealno, a verjamem, da bo vrnitev na naš domač teren v Grosuplju prinesla tudi določeno mirnost v ekipi in povratek v ustaljene tirnice trenažnega procesa. Na tej točki je težko govoriti o rezultatskih ciljih, saj je ekipa še v oblikovanju. Kar lahko sedaj napovem je, da bomo še naprej sledili filozofiji kluba o vključevanju in razvoju mladih nogometašev.