Intervju: Erik Marinšek s prvaki v soboto pričneja prvenstvo

Kadeti U-17 so v sezoni 2021/2022 pod vodstvom trenerja Erika Marinška postali državni prvaki. Erik je ostal glavni trener tudi za prihajajočo sezono, ki se za grosupeljske kadete pričenja v soboto v Celju.

Erik za začetek se še enkrat obrnimo k minuli sezoni, ki je bila za grosupeljski nogomet oziroma Nogometni klub Brinje Grosuplje resnično izjemna. Osvojiti naslov državnih prvakov, ni oziroma sploh ne more biti slučajnost. Kako na minulo sezono gledaš danes iz neke distance?

Osebno težko pogledam iz distance, saj je ta stvar še vedno živa in se bo čutila tudi v letošnji sezoni. Vsi nas bodo, vključno z nami, na nek način primerjali z lansko sezono. Kljub vsemu kot si omenil, je dosežek za nogometno sredino kot je Grosuplje zares izjemen zaradi različnih dejavnikov. Na koncu mislim, da vseeno nihče od nas (trenerjev in ljudi, ki skrbijo za ekipo) ni bil pretirano presenečen, saj je bilo v generacijo fantov, ki so si prislužili naziv, vloženega veliko večletnega dela, tako na igrišču kot izven njega. Tako smo na nek način verjeli oz. po tiho pričakovali, da nam lahko uspe.

 

Kakšen vpliv je imel ta rezultat na igralce in koncu koncev na strokovni team, v pripravljalnem obdobju za prihajajočo sezono, ki se pričenja v soboto?

Letošnja kadetska ekipa je popolnoma novo poglavje. Nekateri fantje, ki tvorijo ekipo so bili bolj, drugi manj vpeti v lansko uspešno zgodbo. Od tistih fantov, ki so že lani kot vhodni letniki imeli vlogo v ekipi seveda pričakujem, da bodo s svojimi izkušnjami, predvsem pa z prevzemanjem odgovornosti bili ''stebri'' v ekipi in prepotrebno samozavest prenašali tudi na ostale igralce. Spremembe so bile tudi v trenerski ekipi, lanskoletna pomočnika Ervina Agičića in Sašo Tekiča je zamenjal Nikola Cvijić, tako da nas tudi iz tega vidika čakajo neke nove zakonitosti, vendar zaenkrat vse funkcionira tako kot mora.
Mislim pa tudi, da bodo ostale ekipe nekoliko drugače gledale na nas v letošnji sezoni, saj nismo več novinci v ligi, ampak aktualni državni prvaki, katere bodo želeli premagati vsi, zato nam bo v nekaterih pogledih celo težje kot v uvodnih 2 sezonah.

 

Mladinske selekcije se vsako leto močno spremenijo, saj je igranje v njih pogojeno s starostjo. Večina "državnih prvakov" je verjetno prestopila k mladincem. Kako je sestavljena ekipa za prihajajočo sezono?

Kot sem že omenil se je ekipa kar konkretno spremenila v primerjavi z lansko sezono. 10 fantov izhodnega letnika se je preselilo v mladince. Jedro bo tako sestavljalo 8 fantov, ki so že lansko leto, kot vhodni letniki bili del ekipe. Iz eno letne posoje, kjer so igralne minute nabirali pri NK Ivančna Gorica se je vrnilo 5 fantov, ekipi pa se je pridružil tudi en nov igralec. V ekipi bo prisotnih še nekaj vhodnih letnikov, ki so napredovali iz lanskoletne selekcije U15.

 

Je pripravljalno obdobje potekalo po načrtu, oziroma so bili doseženi vsi zastavljeni cilji?

Pripravljalno obdobje je potekalo v večji meri po načrtu. Praktično skoraj vsi fantje so bili prisotni na treningih od prvega dneva priprav, za kar jih moram pohvaliti. Tako smo vse načrtovane aktivnosti lahko izpeljali brez težav. V tem obdobju smo odigrali 6 tekem (Krka, Domžale, Gorica, Barnsley, Drava, Tabor Sežana), kjer smo zabeležili 5 zmag in en neodločen izzid. Morda bi si želel, da bi odigrali še kakšno težjo tekmo, saj v prvenstvo nikoli ni dobro vstopiti brez izgubljene tekme. :)

 

Kaj pričakuješ od prihajajoče sezone, ki ima tudi svojo posebnost. Po njej se namreč spreminja tekmovalni sistem. Ima vse to kakšen vpliv na samo selekcijo?

Posebnih pričakovanj ni. Kot vedno si želim, da bomo konkurenčni in tekmovalni, da bomo na igrišču izgledali dobro z ''repom in glavo'', da bo v ekipi vladala dobra klima ter da bomo tekom celotne sezono predvsem dobro trenirali. Kar se tiče sprememb tekmovalnega sistema mislim, da vpliva nima. Če bodo omenjene stvari funkcionirale večjih težav nebi smeli imeti pri končni razvrstitvi. Še največji vpliv bodo fantje čutili v povečanju igralnega časa iz 40 min na 45 min.

 

Če hrepenimo po napredku, so cilji postavljeni visoko. Kaj predstavlja največje izzive prihajajoče sezone?

Cilji morajo biti postavljeni zmeraj visoko, na nas trenerjih pa je, da na koncu ocenimo kaj je realno in kaj ni, vseeno pa moramo fantje ''gnati'' na njihov maksimum v vseh pogledih razvoja. Tudi v letošnji sezoni bo tako, fantje bodo imeli oz. imajo tako individualn kot ekipne cilje. Za mene bo največji izziv zagotovo ustvarit skupino fantov, kjer bo vladalo dobro vzdušje in kjer bo vrednota trenažni proces z maksimalnim angažmajem na vsakem treningu, saj je to osnova za vse nadaljnje segmente. Tudi z vidika rezultatske uspešnosti ne bomo bežali. Rezultatski cilj bo prav tako prisoten. Mislim, da se glede na sestavo ekipe lahko ponovno potegujemo za najvišja mesta.

 

Imaš kakšno posebno sporočilo za simpatizerje in navijače selekcije, tu izstopajo predvsem starši nogometašev?

Želel bi si, da starši podpirajo fante, tako z prisotnostjo na tekmah kot v vsakodnevnih aktivnostih in da jim stojijo ob strani predvsem težkih momentih ter da so potrpežljivi, saj se večino stvari v nogometu ne zgodi čez noč. Pomembno je tudi da pustijo nogomet fantom ter da jih podpirajo pri njihovih odločitvah. Glede na trenutno situacijo v mladinskem nogometu pa je pomembno tudi, da so glas razuma ob raznih kočljivih ponudbah in nerazumljivih prepričevanj iz različnih naslovov.

Želim uspešen štart v novo sezono in izpolnitev čim več zastavljenih ciljev.