Intervju: Športni direktor Tine Zupan

Tine Zupan v Nogometnem klubu Brinje Grosuplje deluje od marca 2018. Rezultati njegovega dela in njegovih sodelavcev so se v tem obdobju zapisali tako v klubsko, kot slovensko nogometno zgodovino.
Zimski tekmovalni premor je obdobje tekmovalnega leta, ko je v klubskih pisarnah največ dela. Ob zgodovinski prvi sezoni v 2.slovenski nogometni ligi, je to več kot primerne čas za pogovor.

1. Kmalu bo minilo pet let od vašega prihoda v klub. Tik pred pričetkom spomladanskega nadaljevanja prvenstva sezone 2017/2018. Gledano iz neke časovne distance je bil to verjetno idealni čas za pričetek dela?

Idealen je bil v smislu velikega potenciala kluba in vsega, kar je že bilo nastavljeno in pripravljeno. Klub je bil v strmem vzponu, finančno stabilen, za nadaljevanje rasti pa je potreboval še dodatne ideje in verjetno tudi specialista na področju, kjer delujem sam. Moram reči, da si zagotovo nisem mislil, da bom tu ostal tako dolgo, ampak kljub mi je prirastel k srcu, ljudje prav tako in pet let kasneje še vedno pišemo to zelo lepo zgodbo.

 

2. To so bili časi, ko so člani tekmovali v 3. SNL center, mladinci in kadeti v drugi državni ligi, starejši dečki pa v 1.SNL U-15 zahod. V naslednjih letih je sledil kakovostni preskok z nekaj izjemnimi rezultati. Kateri so elementi vašega dela ob teh uspehih in rasti Kluba?

Stari kliše pravi, da je najbolje, da tvoje delo ocenjujejo drugi. Ampak dejansko je klubu manjkala večja aktivnost in sistematizacija na področju iskanja novih igralcev v vseh selekcijah. Imel sem občutek, da se niti v klubu ljudje niso zavedali, kako privalačna je lahko za starše in mlade nogometaše zgodba v Grosuplju. Skozi leta smo tako bistveno okrepili kakovost igralcev v vseh letnikih, zaostrili selekcijo in posledično so v kombinaciji z zelo kakovostnim delom trenerjev prišli tudi rezultatski uspehi. Moja glavna naloga je, da imajo trenerji na voljo čim močnejše ekipe, s katerimi lahko dosegajo visoke standarde iger in rezultatov, ki smo jih v klubu postavili. Na ta način lahko najbolj napredujejo tudi naši najbolj perspektivni igralci.

 

3. V tem obdobju so stareši dečki U-15 igrali finale državnega prvenstva in ga izgubili po kazenskih strelih. Kadeti U-17 so osvojili naslov državnih prvakov. Člani igrajo zgodovinsko, prvo sezono v 2.SNL. To so rezultati, ki niso samoumevni in so plod dolgoletnega razvoja kluba, ki bo prav letos praznoval 20. obletnico obstoja.

Klub je prehodil že dolgo pot. Sam vedno pravim, da je največje bogatstvo Brinja ekstremna množičnost pri najmlajših selekcijah, kjer se po številu nogometašev z nami težko kdo v Sloveniji primerja. Iz te kvantitete lahko s kakovostnim delom potem narediš selekcijo ambicioznih in nadarjenih fantov, ki kasneje tvorijo jedro ekip Brinja. Vsak segment kluba je pomemben za uspehe naših selekcij in za naslove, ki smo jih osvojili. Vse pa izhaja od predsednika Andraža Zrneca, ki je neverjeten vir pozitivne energije, idej, ljubezni do kluba, stabilnosti in neskončnega entuzijazma. Ne smemo pozabiti, da je infrastrukturni razvoj kluba v zadnjem letu enakovreden razultatskim uspehom, kar brez vztrajanja predsednika ne bi bilo mogoče. Dobili smo nove garderobne kapacitete, novo tribuno ob glavnem igrišču, na področju razvoja našega športnega parka pa se bo v naslednjem obdobju dogajalo še veliko zelo zanimivega.

 

4. Za nami je dobra prva polovica prvenstva v 2.SNL. Kakšna je vaša ocena jesenskega dela prvenstva?

Nad prvo polovico sezone ne morem biti niti razočaran, niti navdušen. Je po pričakovanjih. Naš cilj je bil osvojiti 15 točk in to smo izpolnili. Zagotovo bi lahko izvlekli tudi več, ampak smo mnogokrat plačevali davek neizkušenosti in naivnosti. Verjamem, da je bilo to prvo polletno obdobje za fante, ki se s tem nivojem nogometa prej niso srečali, zelo poučno in jim je na nek način odprlo oči. Poleti smo vztrajali pri tem, da bomo ponudili priložnost igralcem, ki so klubu priborili napredovanje v 2. SNL. To je bila moralna in pravilna odločitev, fantje so si to zaslužili. Nekateri so priložnost izkoristili dobro, drugi nekoliko manj. Vse to je povsem pričakovano. Iz vidika kluba pa je pomembno, da smo ohranili in še nadgradili naš process treniga, ki je osnova vsega, kar v klubu počnemo. Skozi prijateljske tekme med sezono s klubi iz 3. SNL smo videli, kako zelo so naši mladi igralci napredovali v zadnjih mescih. Delno zaradi kakovosti tekmovanja v drugi ligi, delno pa zaradi vrhunskega dela našega strokovnega štaba s trenerjem Goranom Markovićem. Vem, da mu je bilo zaradi mnogih porazov v prvi polovici sezone zelo težko, ker ni navajen izgubljati. V kriznih trenutkih pa je najtežje ostati objektiven. Zato me veseli, ker smo vztrajali z našim procesom in našo potjo, v katero verjamemo in nam je dolgoročno vedno prinesla uspehe.

 

5. Smo ravno v obdobju prestopnega roka. V članski ekipi je že bilo predstavljenih nekaj novih obrazov. Cilj je jasen, obstanek v ligi, toda ali bodo imele okrepitve tudi kakšno vlogo v širšem kontekstu razvoja kluba?

Vztrajamo pri iskanju mladih, perspektivnih igralcev, ki ustrezajo naši ideji nogometa. Z izjemo povratnika Denisa Petroviča, ki ima v zgodbi Brinja poseben status, so vsi ostali novinci mlajši od 23 let. Vsakega izmed njih zelo dobro poznamo, tako po nogometnih karakteristikah, kot karakterno. Pri izbiri igralcev smo ekstremno izbirčni. Vse novince smo podrobno spremljali in jih izbrali za specifične vloge znotraj naše ekipe. Ob njih bodo tudi igralci, ki so tvorili okostje ekipe v prvem delu sezone, lahko pokazali še več in dodatno napredovali.

 

6. In tukaj se navežemo na relacijo članska ekipa - mladinski pogon. Je cilj, da Klub omogoči mladim igralcem iz lastne mladinske šole, da dobijo priložnost za prehod na še višji nivo nogometa?

V pripravljalnem obdobju od samega začetka s prvo ekipo trenira sedem igralcev iz našega mladinskega pogona. Naša usmeritev je nenehno jasna: članska ekipa je le najvišja selekcija mladinske šole. V prvi polovici sezone si je še kot mladinec mesto v prvi enajsterici izboril Peter Čeferin, prve nastope v drugi ligi pa so dočakali Aleks Ristić, Urban Trobec, Anel Islamagić in Vid Hojč, pa tudi lanska mladinca Zufer Shaini in Tim Beguš. Računamo, da bo kaj podobnega v naslednjih mesecih uspelo še komu. To je naša filozofija, ampak daril ne dajemo. Fantje morajo biti dovolj kakovostni in ambiciozni, druga liga je izjemno zahtevno tekmovanje. Tega se mladi igralci ne zavedajo, dokler je ne spoznajo skozi lastne izkušnje. V tej zimi se krepimo tudi zato, da bo najbolj perspektivnim igralcem naše mladinske šole lažje narediti prvi korak v članskem nogometu. Če imaš kot najstnik ob sebi kakovostne igralce, je lažje igrati. Najtežje je uveljavljati mladega igralca, ko se boriš za preživetje in je vsaka tekma vojna. Za fante ustvarjamo razvojno okolje. Če si bodo priložnost zaslužili, jo bodo tu nedvomno tudi dobili.

 

7. Dotakniva se še nogometašev, ki so že ali pa še bodo končali mladinski staž, pa se jim ne bo uspelo prebiti takoj v člansko ekipo. Že pred letošnjo sezono so nekateri nogometaši prestopili v nekatere klube 3.SNL kjer večina tudi zelo uspešno igra. So še vedno na "radarju" Nogometnega kluba Brinje?

Seveda. Spremljamo, komuniciramo z njihovimi trenerji in imamo vse potrebne informacije. Trenutno je za njih redno igranje članskega nogometa najbolj nujno pri razvoju. Kasneje bomo ocenjevali, kakšen napredek so naredili in če so se približali kriterijem, ki jih zahteva igranje v 2. SNL.

 

8. Nas torej v Grosupljem čaka zanimiva nogometna pomlad?

Zelo zanimiva. Pravzaprav se dolgočasne grosupeljske pomladi ne spomnim. Vedno smo si postavljali nove cilje in izzive. Dolgčas nam zagotovo ne bo.

 

9. Hvala za pogovor in srečno v nadaljevanju prvenstva.

Z veseljem in hvala tudi vam.