Intervju: s športnim direktorjem kluba o sezoni 2022/2023

Najpomembnejšo prelomnico v sezoni 2022/2023 je zagotovo predstavljal zimski prestopni rok. Ekipa Brinja se je izdatno okrepila in rezultati so se skokovito izboljšali. Ključno vlogo pri iskanju in zagotavljanju okrepitev je imel športni direktor kluba, Tine Zupan. V intervjuju po uspešni drugoligaški sezoni smo ga povprašali o njegovem delovanju, izzivih, zimskem prestopnem roku in načrtih za prihajajočo sezono.

zupan1

Kakšne so zadolžitve športnega direktorja NK Brinje Grosuplje?

V osnovi je vloga športnega direktorja sestavljane ekip in selekcioniranje igralcev ter iskanje novih okrepitev. To je seveda malo na grobo rečeno. Odkar sem v klubu vsi ti procesi potekajo v komunikaciji s trenerji. Moje področje delovanja zajema selekcije, ki igrajo velik nogomet, torej od U14 naprej. Moja naloga je, da ocenjujem, kaj v teh ekipah imamo in kaj nam manjka. Potem identificiram igralce, ki bi za nas predstavljali okrepitev in jih poskusim pripeljati v klub.

Kako se spopadate s finančnimi omejitvami?

Finančne omejitve so v vsakem klubu. Pri nas je športni del precej avtonomen, kar je za moje pojme osnova za normalno delovanje. Sliši se samoumevno, a ni povsod tako. S strani predsednika je glede tega, kaj potrebujemo in kaj je potrebno narediti, prisotna velika mera razumevanja. Jasno pa je, da je vselej potrebno delovati znotraj finančnih okvirjev. Vedno iščemo ravnotežje med tem, da smo likvidni, kar smo, saj vse obveznosti izpolnjujemo točno na dan, in ambicioznostjo, da dosegamo čim boljše rezultate. Do sedaj nam je to zelo dobro uspevalo.

S kakšno miselnostjo ste se podali v drugo ligo?

Ko nam je uspel preboj v drugo ligo, nismo želeli fantov, ki so to izborili, takoj postaviti na stranski tir. Verjeli smo, da lahko številni naredijo korak naprej in igrajo v drugoligaškem tekmovanju. Odločili smo se, da bomo prvo polovico sezone, vsaj v veliki večini, odigrali z ekipo, ki je dosegla ta uspeh. To je bila moralna in konec koncev tudi pravilna odločitev. Nekateri fantje so dokazali, da lahko igrajo na tem nivoju, pri nekaterih pa se je pokazalo, da je druga liga vendarle prevelik zalogaj. Pozimi je bilo jasno, da moramo ekipo okrepiti, če želimo dvigniti rezultatski nivo.

Kako ste izbirali okrepitve med zimskim prestopnim rokom?

Identificirali smo ključne pozicije, kjer nam je primanjkovalo kvalitete. Na podlagi tega, da smo klub, ki redno izpolnjuje svoje finančne obveznosti, v Sloveniji na žalost ni povsod tako, smo lahko pripeljali igralce, ki morda še pol leta pred tem ne bi niti pomislili, da bi prišli v Brinje. Tukaj moram poudariti, da nam je vodstvo kluba, predvsem predsednik, prisluhnilo glede proračuna za drugi del sezone. To niso bajni denarji, so pa sredstva, ki so potrebna, če želiš konkurenčno tekmovati v drugi ligi. Na podlagi tega smo lahko okrepili ekipo z igralci, ki so kvalitetni in izkušeni, a še vedno relativno mladi. Pri iskanju okrepitev sta nam bila enako pomembna kvaliteta in karakter. Naredili smo veliko poizvedb, da smo uspeli pripeljali fante, ki so ekipi veliko dali tako na kot izven igrišča.

Kaj lahko pričakujemo v obdobju med sezonama?

Osnovno sliko ekipe za naslednjo sezono imamo sestavljeno že odkar je postalo jasno, da bomo ostali v ligi. V klubu se moramo sicer še uskladiti glede proračuna, ampak 'budget' za prvi del sezone imamo načeloma sestavljen. Verjamem, da bomo lahko delovali na podobnem nivoju, kot do sedaj. Z obstoječimi igralci smo takoj po sezoni opravili razgovore in ni pričakovati velikega osipa. Zelo me nas veseli, da je velika večina igralcev jasno izrazila željo, da ostane v Brinju. Ne bomo se zadovoljili z dobro drugo polovico pretekle sezone, ampak se bomo še naprej gnali. Želimo narediti korak naprej. Kader bomo nekoliko osvežili in ponovno pripeljali nekaj okrepitev, ki lahko ekipo dvignejo na višji nivo. Imamo trenažni proces, s katerim se težko primerja bilo katera ekipa v drugi ligi, zato si želimo pripeljati ambiciozne, zagnane in motivirane fante. Seveda ne bomo pozabili tudi na našo nogometno šolo. Že v lanski sezoni je veliko število igralnih minut pripadlo fantom iz mladinskega pogona in tako bo tudi v novi sezoni. Imamo najmanj pet nogometašev letnika 2004, ki bodo v prihajajoči sezoni začeli prevzemati še več odgovornosti.

Posledica česa je rezultatski dvig v drugem delu sezone?

Po zelo uspešnem spomladanskem delu prvenstva me je veliko ljudi spraševalo, kako nam je uspelo narediti takšen rezultatski napredek. Rezultati so le delno zasluga dobrega prestopnega roka. Povezan je tudi z vsemi ostalimi spremembami, ki so se zgodile v klubu. Ena največjih okrepitev za organizacijske zadeve v klubu je brez dvoma Borut Antončič, ki verjetno še sam ne ve, kako cenimo njegovo delo. Skrbi za organizacijo članske ekipe, pa tudi v nogometni šoli je močno prisoten. Preprosto poskrbi, da stvari tečejo gladko. Okrepili smo se tudi na področju odnosov z javnostmi, fizioterapevtske službe in še številnih drugih. Vse to na koncu prispeva k temu, da je klub urejen in lahko nogometaši razmišljajo le o nogometu. Tako lahko potem na igrišču od njih tudi nekaj zahtevaš. Nogomet je zelo kompleksna igra. Če jo poskusiš pretentati, ti bo vrnila z enako mero. Vse moraš narediti optimalno, če želiš uspeti in še takrat uspeh ni zagotovljen. Mi smo zadeve naredili tako, kot je treba in nogomet nas je nagradil.

Zaključek sezone 2022/2023

VABILO

Dragi člani, starši, bratci, sestrice, navijači, podporniki in prijatelji kluba!

Vabimo vas, da v petek, 9. junija, ob 17.00 v Športnem parku Brinje proslavimo uspešno sezono 2022/2023 in naredimo eno luštno skupinsko fotko. 

IMG 44e6f52fd9d5f57979e3cbde59e6fa13 V

Selekcija U13 v Kopru, kadeti v Sarajevu

Sezona turnirjev za mladinske selekcije je v polnem teku. Prejšnji vikend so bile na delu predvsem mlajše selekcije, tokrat pa so v pogonu tudi nekoliko starejši nogometaši Brinja.

Selekcija U13 tekmuje na mednarodnem turnirju Adria Cup v Kopru. Prvo tekmo so odigrali danes dopoldan in z rezultatom 2:2 remizirali proti ekipi Donatello Calcio. Varovance Janeza Kovačiča danes čakata še dve tekmi, in sicer proti TSV 1860 Munchen in FC Blau-Weiß Linz. Vse rezultate turnirja lahko spremljate na https://mijntoernooi.info/18588

Kadetska ekipa se ta konec tedna mudi na močnem mednarodnem turnirju v Sarajevu v konkurenci ekip - Lokomotiva Zagreb, Slovačko, Sarajevo, Železničar, Politehnika Timišvara, Spartak Subotica in akademija Pandev.

IMG 07e9eac97ee8dff223c5aa4c4704bed2 V 1

Včeraj so fantje na uvodni tekmi morali priznati premoč zagrebški Lokomotivi, danes pa sledita še tekmi proti Sarajevu in Politehniki iz Timišvare. Zadnji obračun bodo odigrali v nedeljo, ko bo na sporedu tekma, ki bo odločala o končni uvrstitvi.

Fantje, srečno!

Podmladek uspešen v Avstriji

Minuli konec tedna so mlajše selekcije Brinja nastopile na močnem mednarodnem turnirju v Gabersdorfu v Avstriji.

avstrija2

Čez mejo so se odpravile selekcije U9, U10, U11 in U12. V soboto sta bili v lepem sončnem vremenu, ki je na mestni stadion privabilo lepo število gledalcev, najprej na delu U9 in U11. Najmlajši so se izkazali in skozi boje v skupini, kjer so se med drugim pomerili tudi z graškim Sturmom, dvigali formo. V osmino finala so se podali s tretjega mesta, nato pa po vrsti premagali avstrijska kluba JAZ (osmina finala – 3:1 po 11-m) in SV Justiz (četrtfinale – 1:0) ter madžarski Szombathely (polfinale – 3:1). Izbranci trenerja Mihe Černeta so se nato v velikem finalu pomerili z Mariborom, ki je bil po hudem boju boljši z 1:0.

avstrija3

Selekcija U11 je skupinski del prav tako zaključila na tretjem mestu. V osmini finala je bila z 1:0 boljša od avstrijskega moštva ZH Sport Auswahl, nato pa v četrtfinalu po loteriji udarcev z bele točke izgubila proti klubu JAZ.

Nedelja je bila rezervirana za selekciji U10 in U12. Mlajši fantje so skupinski del odigrali izvrstno in z gol razliko 12:1 zasedli drugo mesto. V osmini finala so po boljšem izvajanju kazenskih strelov premagali JAZ, v četrtfinalu pa je bil usoden Sturm. Selekcija U12 pa je v skupini končala na tretjem mestu, nato pa je bil v osmini finala prav tako močnejši Sturm.

avstrija4

Za omenjene selekcije pa to še ni konec mednarodnih nastopov v tej sezoni. Selekcija U9 bo med 16. in 18. junijem nastopila na močnem turnirju Kup Dragan Mance v Beogradu in teden kasneje še na turnirju v Deutschlandsbergu v Avstriji, selekcije U10, U11 in U12 pa bodo med 16. in 18. junijem igrale na močnem turnirju v Budimpešti.

Intervju: S predsednikom kluba o sezoni 2022/2023

Sezona 2022/2023 je bila v številnih pogledih izjemna. Igranje članov v drugi ligi in osvojeno osmo mesto, številni mladinski reprezentanti Slovenije, rekordni klubski prihodki in še številne druge zadeve, ki so posledica klubskega razvoja. O nedavno zaključeni sezoni smo se pogovarjali s predsednikom kluba, Andražem Zrnecem. Med drugim smo se dotaknili tem, kot so rezultati članske ekipe, klubski načrti in finančno poslovanje kluba.

Kako ste se lotili projekta 2. liga in kakšna so bila pričakovanja pred drugoligaško sezono?

Že v tretji ligi smo delovali nad ligaškim nivojem, predvsem organizacijsko, smo pa bili infrastrukturno precej podhranjeni. Uvrstitev na višji nivo tekmovanja nas ni presenetila, saj smo se nanjo pripravljali kar nekaj let. Kot klub smo dozoreli in naravno je bilo, da napredujemo v drugo ligo. Napredovanje torej ni bilo plod nekega posebnega projekta, ampak je bila to logična posledica klubskega načina dela. Mogoče smo drugo ligo celo malo podcenjevali in mislili, da bomo lahko gladko naredili ta preskok, a hitro se je izkazalo, da temu ne bo tako. Druga liga zahteva precej bolj resne finančne vložke in temu smo se morali prilagoditi. Naš glavni cilj je bilo promoviranje domačih mladih igralcev in seveda obstanek v ligi. Želeli smo si pustiti dober vtis in biti osvežitev za drugo ligo, vse to pa seveda za seboj potegne večje finančne vložke.

Ste zadovoljni s sezono 2022/2023?

Osmo mesto v prvi sezoni v drugi ligi po več kot 20 letih je velik uspeh. Moram pa priznati, da smo mislili, da bo šlo bolj gladko. Lažje je afirmirati mlade igralce, če imaš izkušeno okostje ekipe. Na začetku je bilo mladih igralcev celo preveč in to se je poznalo na rezultatih v prvem delu sezone. Veliko drugoligaških ekip ima izkušene igralce, ki imajo dodano vrednost. Po jesenskem delu sezone smo videli, da je 'vrag odnesel šalo', zato smo sklenili, da se izdatno okrepimo. Pripeljali smo nekaj kvalitetnih izkušenih igralcev in rezultatska krivulja se je obrnila navzgor. Poleg tega smo tudi lažje uveljavili nekaj mladih fantov.

Kako bi ocenili delovanje kluba v sezoni 2022/2023?

Začel bom pri osnovah. Klub je v zadnjih letih zrastel za vsaj 100 odstotkov. Pred desetimi leti smo imeli 180 otrok, sedaj jih imamo 400. Klub je imel 10 trenerjev, sedaj jih ima 20. Klub deluje kot eno manjše podjetje. Kadrovsko smo malo podhranjeni, kar je precej povezano s financami. Vsa čast trenerjem, da tako profesionalno opravljajo svoje delo in vodijo selekcije. Vem, da ni enostavno držati skupino otrok ali odraslih nogometašev v ritmu 10 mesecev. Vidi se, da imajo radi svoje delo, saj v nasprotnem primeru to ne bi bilo izvedljivo. Z obstoječo infrastrukturo in sredstvi, ki jih imamo na voljo, delamo na zgornji meji naših zmogljivosti. V naslednjih letih se nam obetajo nove infrastrukturne pridobitve, ki nas bodo nekoliko razbremenile in še izboljšale pogoje za delo.

Kako je klub finančno posloval v sezoni 2022/2023?

V letu 2022 je imel klub rekordne prihodke. Med glavnimi viri prihodka so vadnine in članarine, prispevki občine Grosuplje in sponzorska sredstva. Brez vložkov sponzorjev in lokalne skupnosti igranje druge lige ne bi bilo mogoče. Večina ljudi, ki deluje v nogometu, gleda delovanje klubov iz najboljših evropskih lig, ampak so te primerjave popolnoma neprimerne. Način delovanja teh klubov je popolnoma drugačen. Pri nas imajo klubi relativno majhne lastne prihodke, zato je podpora lokalne skupnosti in sponzorjev nujna.

Kakšni so dolgoročni načrti kluba?

Dolgoročni načrti kluba so povsem odvisni od ljudi, ki ga financirajo. To pa so sponzorji, starši otrok in lokalna skupnost. Če bomo odnose s temi deležniki še nadgradili, potem ne vidim razloga, da čez 5 let ne bi krojili vrha druge lige. Prepričan sem, da lahko z domačimi fanti iz naše nogometne šole in kvalitetnimi okrepitvami konkuriramo za najvišja mesta v drugi ligi. Seveda ob predpostavki, da bo lokalno okolje to podprlo. V nasprotnem primeru bodo pa zadeve precej drugačne. Popolnoma sem prepričan le, da bo mladinska šola še naprej delovala na nivoju, na katerem deluje sedaj. Vanjo je bilo vloženega ogromno truda in dvomim, da bi se njeno delovanje lahko drastično spremenilo. Ne glede na to, kje igra članska ekipa.

Kakšni so cilji za naslednjo sezono?

Predvsem prepluti celotno sezono, kot smo spomladanski del letošnjega prvenstva. Želimo si mirno delati in si postaviti realne cilje. Sami si moramo ustvarjati določeno mero pritiska, da te cilje izpolnimo. Tukaj predvsem mislim na uveljavljanje domačih nogometašev iz nogometne šole, mogoče tudi izpeljati kakšen večji prestop. Zadnji takšen je bil Samo Matjaž, ki je odšel v Italijo. Mislim, da je čas, da naša stroka ponovno izstreli kakšnega novega talenta v nogometni svet.

Kako vidite vlogo mladinskega pogona v NK Brinje Grosuplje?

Brinje je zrastel iz mladinskega pogona. Ko so kadeti in mladinci že igrali v prvi ligi so se člani borili v tretji. Mladinska šola je torej temelj kluba, na kateremu gradimo. Veliko nogometašev iz mladinskega pogona je bilo letos priključenih članski ekipi. Tako so pridobili prepotrebne izkušnje za njihov razvoj. V naslednji sezoni se menja format tekmovanja pri starejših dečkih, kadetih in mladincih, zato bo zanimivo videti, kako bo to vplivalo na klube, kot je Brinje. Mislim, da bo ta kar velik izziv.

Z izjemno igro potrdili končo 3. mesto

V četrtek so strejši dečki U-15 na domačem igrišču odigrali zadnjo tekmo v 1.SNL U-15 zahod. Brinje Grosuplje in Bravo Generali, 3. in 4. uvrščeni moštvi na prvenstveni lestvici sta neposredno odločali o prestižnem končnem 3. mestu na prvenstveni lestvici.

Preberi več

Neodločen rezultat za zaključek sezone

Modro-rumeni so odigrali zadnje srečanje sezone. V Ajdovščini so proti Primorju remizirali z rezultatom 1:1.

Najbolj zanimivi dogodki na tekmi so se zgodili v prvem polčasu. V 9. minuti je sodnik pokazal na belo točko in domači so imeli priložnost, da pridejo do vodstva. Odgovornost je prevzel Demirović, sprožil v svojo levo stran in premagal Šugića. Vratar Brinja je sicer krenil v pravo smer, a strel je bil preveč natančen. Varovanci Gorana Markovića so odgovorili v 18. minuti. Po lepi akciji je Kene prišel pred vrata nasprotnika in z natančno odmerjenim strelom premagal vratarja Primorja. V nadaljevanju srečanja sta si obe ekipi pripravili še nekaj obetavnih situacij za zadetek, a do spremembe rezultata ni prišlo.

Brinje sezono zaključuje z 11 zmagami, 5 neodločenimi rezultati in 14 porazi. Skupaj je na računu modro-rumenih 38 točk, kar jih trenutno uvršča na 8. mesto prvenstvene lestvice.

Glavni cilj prve drugoligaške sezone, obstanek v ligi, je izpolnjen.