U-11, U-12 in U-13: Nabirali mednarodne izkušnje v Italiji

Pretekli vikend so bile selekcije U11, U13B ter U13A na dveh prijateljskih tekmah v Italiji. Vse selekcije so se pomerile z vrstniki Padove in Venezie. Odlična izkušnja, tako za fante, kot za trenerje in enega delegata. Pohvala vsem skupaj za zelo korektno zastopanje kluba in Grosuplja kot mesta. Po videnem ocenjujem, da smo vzpostavili zavidljiv nivo pri pojavljanju, tako na, kot izven igrišče. Lahko smo ponosni na fante in trenerje.


V soboto v Padovi, ter v nedeljo v Veneziji smo odigrali po eno prijateljsko tekmo z vsako selekcijo. Oba centra sta sicer že v letih vendar odlično vzdrževana, s po nekaj nogometnimi igrišči (štiri in več) z naravno travo ter vsaj enim z umetno. Oba kluba trenutno nastopata v Serie C (tretja italijanska liga) z ambicijami po napredovanju. Iz pogovora z vodjo akademije v Veneziji izhaja, da imamo zelo podoben način dela in pogled na vzgojo in razvoj mladih igralcev. Njihovo prednost je predvsem v številu igrišč na število igralcev, osredotočenost na kvaliteto že v zgodnjem obdobju, ter močni konkurenci tako znotraj kluba kot v regiji in nato celi Italiji.

U-13: PADOVA CALCIO : NK BRINJE GROSUPLJE 2:1 (1:0)
U-13: FC VENEZIA : NK BRINJE GROSUPLJE 3:2 (2:1)
Trener Janez Ferk:
"Fantje so žal preveč razmišljali, da so v tujini in kako težke tekme jih čakajo. Pogrešal sem samozavest ekipe, ki lahko v Sloveniji tekmuje z vsakim. Tekma s Padovo je bila prevelik zalogaj za glave, proti Veneziji pa smo bili kaznovani za slabo otvoritev tekme in katastrofalno učinkovitost v napadu. Je pa tako, da v nogometu naključij ni. Čeprav se je na trenutke na obeh tekmah zdelo, da smo v igri za nekaj več od minimalnega poraza, je resnica takšna, da smo kot že tolikokrat do zdaj bili zgolj simpatični. Konkretni in odločni žal ne. Zrelost in nogometno razmišljanje tokratnih nasprotnikov, pa čeprav sta se obe ekipi predstavili z mlajšimi in ne vsemi najboljšimi, je bilo na nekaj stopnic višjem nivoju od našega. Podobno kot na Reki. In zato so te preizkušnje pomemben pokazatelj trenutnega stanja. Za fante iz našega okolja, ki mislijo, da je biti najboljši v svoji ulici dovolj, je bila to lekcija in pol. Tokrat so moči merili s takšnimi, ki jih bo zadovoljilo le igranje v Serie A."

U-12: PADOVA CALCIO : NK BRINJE GROSUPLJE 12:2 (8:2)
U-12: FC VENEZIA : NK BRINJE GROSUPLJE 3:2 (2:0)
Trener Goran Markovič:
"V tem vikendu smo se odpravili v sosednjo Italijo, kjer smo se pomerili z ekipami, ki mogoče nam ne povejo veliko, ampak to sta dve šoli, ki imata pogoje - katere mi lahko samo sanjamo, njihov proračun za mladinski pogon je 4x večji od našega, itd... Glede prve tekme proti ekipi Padove smo dobili pravo lekcijo nogometa, vse kar lahko moderni nogomet v tej starostni kategoriji ponudi, smo mi izkusili na svojih plečih. Domačini so bili prehitri, premočni, tehnično-taktično izjemni, poleg tega pa so tekmo vzeli maksimalno resno, predvsem njihova želja je bila neverjetna, kljub temu da so bili nekaj razredov boljši od nas. V drugi tekmi proti ekipi Venezie smo bili solidni, ampak še vseeno preslabi za eno leto mlajše domačine. Kljub temu, da smo bili blizu zmage, moram omeniti, da so tudi oni bili tehnično-taktično boljši, živi-igrivi, predvsem pa ta njihova želja po zmagi je bila fascinantna. Našim fantom za to tekmo ni kaj očitati, potrudili so se po najboljših močeh.
Na koncu moram poudariti, da se morajo fantje zavedati, da bo potreben velik preskok v glavi, če želijo še nadaljevati s takimi aktivnostmi, ki pa jih bo v prihodnje še več. Želim si fante željne dokazovanje, ki jim bodo take aktivnosti izziv in motiv za nadaljnje delo, ne pa ekskurzija v "Benetke". Bolj kot sam način na igrišču, sem bil razočaran na odnos izven igrišča, da je vse bolj pomembno od tekme, da je po tekmi razpoloženje, kot da bi zmagali, da praktično ni emocij, tega res ne razumem. Tukaj pripisujem krivdo sebi, saj fantje najverjetneje niso bili optimalno usmerjeni. V naslednjih dneh bomo delo dobro analizirali."

U-11: PADOVA CALCIO : NK BRINJE GROSUPLJE 4:2 (0:1)
U-11: FC VENEZIA : NK BRINJE GROSUPLJE 1:1 (1:0)
Trener Erik Marinšek:
"Mednarodne aktivnosti za to koledarsko leto smo zaključili s tekmama proti Padovi in Veneziji. Oba tekmeca sta prikazala visok nivo igre, ki ga tudi od najboljših slovenskih tekmecev nismo vajeni.
Rezultata tekem (poraz proti Padovi 4:2 in remi 1:1 proti Veneziji) ne prikazujeta dejanskega dogajanja na igrišču, saj sta bila na obeh tekmah domačina neprimerno boljša. Prevladovala sta v vseh segmentih nogometne igre, do razlik pa je prihajalo predvsem v tehničnem znanju in razumevanju igre. Kljub temu velja izpostaviti borbenost in nepopustljivost naših fantov, ki so si v želji po čim boljšem rezultatu, na obeh tekmah priigrali dovolj priložnosti, da bi lahko dosegli tudi kakšen zadetek več. To nas navdaja z optimizmom, da bomo z rednim in zavzetim treningom lahko v prihodnje še bolj konkurenčni.
Tekmi sta bili za nas dobra šola in pokazatelj, da moramo še naprej trdo delati, saj nam še kar nekaj manjka do takrat, ko se bomo lahko enakovredno primerjali tudi z najboljšimi tujimi nogometnimi šolami.
Za konec bi se rad še zahvalil staršem, ki ste predvsem s svojim finančnim prispevkom podprli projekt in omogočili fantom, da so se vrnili domov z veliko izkušnjo, ki jim bo zagotovo v pomoč pri njihovem nadaljnjem nogometnem razvoju."

Besedilo in foto: Andraž Zrnec