Pogovor z glavnim trenerjem po prvem mesecu pripravljalnega obdobja

Za nogometaši NK Brinje Grosuplje je že prvi mesec pripravljalnega obdobja. Opravili so veliko število treningov, odšli so na priprave v Umag in odigrali 5 pripravljalnih tekem. Po polovici priprav na spomladanski del prvenstva, v katerem se bodo modro-rumeni borili za obstanek v drugi slovenski nogometni ligi, smo se pogovarjali z glavnim trenerjem Brinja, Goranom Markovićem.

Prvi mesec priprav je za vami. S kakšnim načrtom ste se podali v pripravljalno obdobje?

Po poglobljeni analizi jesenskega dela sezone smo se najprej odločili, s kakšno ekipo bomo nadaljevali prvenstvo. Da bi okrepili našo ekipo smo želeli pripeljati nekaj igralcev in v sodelovanju s športnim direktorjem kluba, Tinetom Zupanom, nam je to tudi uspelo. Z nekaterimi fanti, pa smo se morali raziti. Naš cilj je bil dvigniti nivo dela na višji nivo in tako poskrbeti, da bo ekipa napredovala. S treningi smo začeli zelo zgodaj, 4. januarja, in od takrat oddelali veliko število treningov. Odigrali smo tudi precej pripravljalnih tekem, saj smo želeli vsem fantom ponuditi priložnost za dokazovanje.

Kako bi ocenil prvi mesec pripravljalnega obdobja?

Z zadovoljstvom lahko rečem, da priprave potekajo po zastavljenem načrtu. Realizirali smo vse, kar smo si zadali, in smo zelo zadovoljni z delom, ki smo ga opravili. Fantje imajo pravi, profesionalen odnos. Novi in mlajši člani moštva so se odlično vklopili v ekipo, kar je zelo pomembno. Na tej točki bi se rad zahvalil vodstvu kluba, ki nam je omogočilo, da smo sredi januarja opravili priprave v Umagu, ki so bile izjemnega pomena za grajenje atmosfere v moštvu. V pripravljalni proces so vključeni tudi člani mladinske in kadetske selekcije, ki tako pridobivajo dragocene izkušnje iz članskega nogometa.

Čemu ste na treningih posvečali največ pozornosti?

V prvi fazi je bila v ospredju fizična priprava nogometašev. Do nadaljevanja prvenstva moramo biti optimalno pripravljeni, saj bo za nas teh dvanajst tekem v boju za obstanek v drugi ligi tako rekoč finalnih. Borba za obstanek bo napeta, zato ne želimo ničesar prepuščati naključju. S približevanjem prvi prvenstveni tekmi bo na treningih seveda vse večji poudarek tudi na nekaterih drugih stvareh, a zaenkrat smo torej največ delali na telesni pripravljenosti.

Kako fantje sprejemajo fizično naporne treninge?

Nogometaši v našem klubu so vajeni, da smo med ekipami, ki priprave začenjajo prve in sezono zaključujejo zadnje. Tukaj ni nobenih težav. Tudi novi igralci so to dobro sprejeli in mislim, da so pozitivno presenečeni nad načinom, kako v klubu delujemo.

S katerimi nogometaši ste okrepili ekipo?

Okrepili smo se s sedmimi fanti. Konkurenco med vratarji je zaostril David Šugić. Pripeljali smo tudi nekaj nogometašev, ki imajo za seboj kar nekaj tekem v drugi oziroma prvi ligi. Obrambno linijo je okrepil centralni branilec Matevž Matko, ki je bil član Triglava, vezno linijo so ojačali Lan Piskule, fant iz domačega okolja, Tomaž Kepic, ki je do sedaj igral za Ilirijo, in Marko Brkić, ki je igral tudi v prvi ligi in bo s svojim profesionalizmom lahko zgled predvsem mlajšim fantom, v konici napada pa smo se okrepili z Denisom Petrovičem in Brunom Hedinjakom. Za Denisa bi lahko rekli, da se je vrnil domov in nam bo s svojimi izkušnjami zagotovo zelo pomagal, Bruno pa je nogometaš, ki je igral za Rudeš in ima posebno konstitucijo telesa ter s tem nekaj, česar v slovenskem prostoru primanjkuje. Mislim, da bo tudi on dodana vrednost za našo mlado ekipo.

Se nameravate še okrepiti?

Imamo sicer še nekaj odprtih možnosti, a načeloma je ekipa sestavljena. Odločili smo se, da bomo v tej sezoni priložnost ponudili tudi nekaterim mladim fantom. Vsekakor pa klub resno računa tudi na tiste mlade nogometaše, ki ne bodo mogli konkurirati za nastope v prvem moštvu. Poskrbeli bomo za njihov nadaljnji razvoj, kar je za mlade igralce najbolj pomembno.

Kako ste zadovoljni s pripravljalnimi tekmami?

V pripravljalnem obdobju se vselej želimo pomeriti z velikim številom ekip z višjega ranga tekmovanja, da jasno vidimo, kaj nam manjka in k čemu moramo stremeti v prihodnosti. Na vseh petih tekmah, ki smo jih odigrali do sedaj, so vsi fantje odigrali po en polčas. Na ta način so vsi dobili priložnost za dokazovanje. Pripravljalni obračuni so namenjeni tudi iskanju rešitev v igri in preizkušanju določenih taktičnih zamisli, a v večji meri nas to še čaka na prihajajočih tekmah. Rezultat na tovrstnih srečanjih sicer ni najbolj pomemben, a mi si vseeno vedno želimo doseči gol več od nasprotnika.

Kako stopnjujete formo do začetka prvenstva?

Ne bi govoril preveč o tempiranju forme. Smo v specifični situaciji, saj se borimo za obstanek v ligi, hkrati pa si želimo afirmirati mlade igralce. Delamo iz tedna v teden po zastavljenem načrtu in verjamem da bomo, če bomo tako nadaljevali, na prvi prvenstveni tekmi optimalno pripravljeni.

Kakšen je strokovni štab?

Že v prvem delu sezone smo imeli enega izmed številčno najbolj izpopolnjenih strokovnih štabov. Prvi pomočnik je Urban Žohar, druga dva pomočnika sta Janez Kovačič in Luka Žinko, nekajkrat na teden pa je v vlogi pomočnika tudi Erik Marinšek. Vsi našteti trenerji so aktivno vpeti v mladinski pogon. Za treniranje vratarjev pa je zadolžen Ivan Tahirović. Strokovni štab je pred nekaj meseci okrepil tudi Borut Antončič, ki opravlja funkcijo 'team managerja'. Da nogometašem ponudimo kar največ, kar lahko, pa sta na treningih in tekmah članske ekipe prisotna tudi fizioterapevta Živa Istenič in Luka Torič.

(kp)