Goran Marković o spomladanskem delu: Ostajamo zvesti klubski filozofiji

Navijači Brinja lahko v spomladanskem delu sezone uživajo v odličnih rezultatih modro-rumenih. Na sedmih tekmah so šestkrat zmagali in prav vse zmage pospremili s 'prazno' mrežo. Kot priznava glavni trener Brinja je razlogov za zadovoljstvo veliko, a hkrati umirja navdušenje in pravi, da ni še nič doseženega ter da so popolnoma osredotočeni na zadnjih pet prvenstvenih tekem. Z Goranom Markovićem smo se pogovarjali o njegovem pogledu na dozdajšnji del nogometne pomladi.

Si pričakoval tako dober začetek spomladanskega dela?

Mislim, da je redkokdo pričakoval takšen začetek. Smo pa v strokovnem štabu verjeli, da smo sposobni narediti dober rezultat. Priprave smo si zastavili zelo ambiciozno, saj smo začeli trenirati že četrtega januarja, poleg tega pa smo imeli na sporedu veliko število tekem. Že tekom priprav se je kazalo, da imamo kvalitetno in, kar je morda še bolj pomembno, visoko motivirano ekipo. Delovna etika je bila na visokem nivoju, zato so bili treningi dobro izpeljani. Po pripravah smo vedeli, da smo odlično pripravljeni. Je pa seveda pred začetkom prvenstvenih tekem vselej prisotno nekaj neznank, zato je bilo težko oceniti, kaj nam bo prinesel spomladanski del. Zaenkrat smo zadovoljni, še zdaleč ga pa ni konec.

Kaj se je spremenilo v primerjavi z jesenskim delom prvenstva?

O konkretnih razlikah v igri ne bi preveč govoril. Po koncu jeseni smo malo prevetrili ekipo. S predsednikom in športnim direktorjem kluba smo se zavedali, da če želimo biti konkurenčni, potrebujemo nekaj fantov, ki bodo okrepili moštvo in imajo profesionalno mentaliteto. S tem v mislih smo zastavili celoten načrt za drugi del sezone. Kot sem že dejal, smo začeli zelo zgodaj trenirati in že na prvi pripravljalni tekmi zastavili smernice, ki jih želimo v igri. Kljub nekaterim pomislekom so k napredku ekipe veliko pripomogle tudi dvojne priprave, na katerih so se igralci še dodatno povezali. Skupek vseh stvari, ki smo jih izpeljali na res visokem nivoju, se je v teh uvodnih tekmah spomladanskega dela poznal na igrišču.

Do konca je še pet tekem. Kaj si želite doseči?

Obstanek še ni sto procentno zagotovljen, smo pa blizu. Izpostavil bi rad, da me veseli, da smo tudi na rezultatsko zelo pomembnih tekmah ostali zvesti klubski filozofiji in ponudili priložnost mlajšim domačim nogometašem. Na naslednjih petih tekmah se naša mentaliteta ne bo spremenila. Želimo si zmagati in priložnost za dokazovanje ponuditi še kakšnemu mlademu igralcu.

goran

Kakšna je miselnost pri priključevanju mladih nogometašev starejšim selekcijam?

Za naš klub je značilno, da že dlje časa delamo na način, da mlajšim talentiranim fantom ponujamo izzive. Priključujemo jih starejšim selekcijam, kjer morajo igrati proti fizično močnejšim fantom. Med drugim že kar nekaj sezon nekaj kadetov opravlja priprave s člani. Menim, da jim bo to v nadaljevanju športne poti zelo pomagalo. Vsakemu fantu se individualno posvetimo in skupaj ugotovimo, kaj je najboljše za njega. Od selekcije U15 naprej vsi težimo k enakim stvarem v igri, kar se ob prehodu k članom pozna.

Rezultati so odlični. Ste morali za to zelo prilagoditi svojo igro?

Lahko rečem, da sem zadovoljen z našo igro. Ob šestih zmagah brez prejetega zadetka je težko biti nezadovoljen. Moram pa poudariti, da se v strokovnem štabu dobro zavedamo, da bi sama igra lahko izgledala še boljše. Na našo igro je malo vplival rezultatski pritisk, predvsem pa kakovost igrišč, s katerimi se srečujemo v tem delu. Tako smo v Rogaški in v Lendavi, kjer sta bili igrišči na nivoju, prikazali zelo všečno igro. Drugje je bilo pač težje. Veliko je bilo dežja, zato si bila igrišča razumljivo nekoliko slabša.

goran2

Že pogledujete proti naslednji sezoni?

Zaenkrat smo osredotočeni na letošnjo sezono. Pred nami je še 5 tekem, na katerih si želimo iztržiti pozitivne rezultate. Ne bomo prehitevali dogodkov. Po sezoni bomo potegnili črto in videli, kje smo bili uspešni, kje bi lahko bili boljši ter kako bomo šli naprej. Kot trener si seveda želim, da bi zadržali ogrodje ekipe, je pa dejstvo, da imamo nekaj fantov, ki si zaslužijo priložnost na višjem nogometnem nivoju. Ampak saj pravim, za vsa ta razmišljanja bo še čas. Sedaj je naš fokus na zadnjih petih tekmah aktualne sezone.

Na sedmih tekmah ste šestkrat zmagali. Kar pa ta dosežek naredi še bolj izjemno je to, da ob zmagah niste prejeli niti enega zadetka. Čemu pripisuješ ta uspeh?

Tukaj morem pohvaliti fante. To ni kar tako. Nekaj podobnega smo uspeli izpeljati že pred uvrstitvijo v drugo ligo, ko smo v spomladanskem delu prejeli le dva zadetka. Težko je točno opredeliti, kaj je tisto, kar je pripomoglo k temu dosežku. Menim, da sta ključna dejavnika karakter ekipe in napredek kluba, ki omogoča, da imajo fantje vse bolj profesionalno obravnavo. Pomembna okrepitev za klub je prihod Boruta Antončiča, ki je velika pridobitev. Skrbi za organizacijo tekem, logistiko, administracijo in številne zadeve, za katere so morali prej skrbeti trenerji. Lahko rečem tudi, da je prvi človek slačilnice. Nadgradili smo fizioterapevtsko službo. Nogometaši imajo sedaj praktično vsakodnevno fizioterapevtsko oskrbo. Korak naprej smo naredili v ekipi za odnose z javnostmi. Okrepili smo trenersko ekipo. Na treningih je sedaj vselej prisotnih štiri do pet trenerjev. Skupek vseh teh stvari igralcem nudi podporo, ki jim ustreza. Smo pošteni do svojega dela in ko se stvari nekako poklopijo se pozna tudi pri rezultatih. Najbolj zaslužni za rezultate pa so zagotovo igralci. Tukaj ni dvoma.