Goran Marković: "Fantje so prišli na priprave zelo motivirani."

Prvi teden priprav na spomladanski del sezone 2023/2024 je zaključen. Ob tej priložnosti smo se pogovarjali z glavnim trenerjem Brinja, Goranom Markoviće, in ga povprašali o trenutnem igralskem kadru, načrtih za pripravljalno obdobje, ciljih za drugi del sezone in številnih drugih zanimivih temah.

goran

S kakšno ekipo ste se podali v priprave?

Naše dolgoročno razmišljanje je, da čim več igralnega časa namenimo fantom, ki so stari nekje do 22. leta in so sposobni igrati na tem nivoju ter jim priključimo tri do pet igralcev, ki so nekoliko starejši. Govorim o nogometaših, ki so stari 25, 26 let. Naš cilj je predvsem, da imamo v ekipi ambiciozne fante, ki si želijo zgraditi nogometno kariero. Trenutno imamo kader 22 nogometašev, s tem da je priključenih kar nekaj fantov iz naše nogometne šole. Veseli me, da smo v ekipi uspeli zadržati nosilce igre, čeprav so imeli močnejše ponudbe iz prve in druge lige, kar pomeni, da fantje vidijo, da jim lahko Brinje ponudi pomoč pri njihovem razvoju.

Kakšen je plan priprav?

Priprave vselej začnemo v začetku januarja, da imamo pred začetkom spomladanskega dela približno 8 tednov pripravljalnega obdobja. Formo ekipe želimo tempirati tako, da optimalno pripravljenost dosežemo že na pripravljalnih tekmah in ne šele v prvem krogu nadaljevanja prvenstva. Odigrali bomo kar nekaj pripravljalnih tekem z zanimivimi nasprotniki. Tako se bomo na primer pomerili z Rudežem, Radomljami, Domžalami in z dvema avstrijskima drugoligašema. Vsi fantje bodo imeli dovolj priložnosti za dokazovanje.

Kaj ste uspeli dognati po prvem tednu priprav?

Fantje so prišli na priprave zelo motivirani, to lahko rečem za vse. Se pa njihovo fizično stanje razlikuje. Nekaterim je poznati, da so ohranjali fizično pripravljenost tudi med odmorom, spet drugim pa se vidi, da niso veliko trenirali. Med pripravljalnim obdobjem bomo fizično pripravljenost vseh fantov dvignili na tekmovalni nivo, potem pa je na njih, da si izborijo svoje mesto v ekipi.

Bo pripravljalno obdobje ločeno na dva dela: najprej fizična pripravljenost, potem taktika?

Naš trenažni proces je nekoliko specifičen, saj res veliko treniramo. Že od prvega dneva poudarjamo kondicijske treninge, pa tudi že vključujemo taktične elemente. Do prvenstva je po eni strani veliko časa, a če želimo priti na nivo, ki so ga želimo, potem tega časa niti ni toliko oziroma bi si ga želel še nekoliko več.

Kdo iz trenerskega štaba je zadolžen za kondicijsko pripravo nogometašev?

Za vidik same moči in načrtovanja kondicijske pripravljenosti igralcev sta odgovorna Urban Žohar in Erik Marinšek. Trener Janez Kovačič skrbi, da je velik poudarek na tehnično-taktičnih zadevah že v ogrevalnem delu treninga, za vratarje skrbi trener Ivan Tahirović, za ključne taktične zadeve pa sem zadolžen jaz. Seveda vse v dogovoru in s sodelovanjem z ostalimi trenerji.

Kakšni so cilji za spomladanski del sezone?

Prvi cilj je, da ponovimo spomladanski del iz pretekle sezone, v katerem smo imeli res izjemne rezultate. Ena izmed naših prednosti je, da nam te priprave omogočajo, da lahko stvari, ki so nam manjkale v jesenskem delu sezone, sedaj nadgradimo. Drugi cilj je, da presežemo število točk, ki smo jih imeli na koncu lanske sezone. Tretji, tihi cilj pa je, da z dobrimi rezultati poskušamo presenetiti iz ozadja in se uvrstiti med prvih 5 ekip lige.

Katere stvari bo potrebno najbolj izboljšati?

Predvsem zadeve, ki so povezane z zrelostjo posameznikov, da bodo v tem segmentu boljši. Druga komponenta, ki je zelo pomembna je, da skozi celotno srečanje ohranjamo disciplino in koncentracijo. Tretja zadeva, ki jo moramo izboljšati pa je, da bomo imeli manj rezultatskih nihanj. Ekipa se enostavno mora boljše odzvati v primeru poraza.