Pogovor s trenerjem mladinske selekcije, Luko Žinkom

Mladinska selekcija je jesenski del prvenstva zaključila na 11. mestu. Majhne razlike med ekipami ji omogočajo, da spomladi lahko napade tudi tista najvišja mesta. Ob koncu pripravljalnega obdobja smo se s trenerjem mladincev Luko Žinkom, ki je v svoji nogometni karieri zbral več kot 300 nastopov v prvi slovenski nogometni ligi in izkusil tudi igranje v dresu slovenske reprezentance, pogovarjali o pripravah na nadaljevanje sezone, domačih nogometaših, vlogi trenerja in številnih drugih temah.


Kako si zadovoljen z jesenskim delom sezone?
Prvi del prvenstva bi lahko razdelili na dve obdobji. Začeli smo dobro, potem pa smo nekoliko padli. Po uspešnem štartu v prvenstvo so se začele težave s poškodbami, nekaj fantov pa je začelo nastopati za člansko ekipo. Posledično so rezultati nekoliko padli, a intenziteta treningov in ambicioznost igralcev je ostajala na visokem nivoju. Še konec oktobra smo bili tri točke oddaljeni od drugega mesta, jesenski del pa smo zaključili na 11. mestu. Liga je zelo izenačena, zato hitro pride do premikov na lestvici.


Kako ste se lotili pripravljalnega obdobja?
Priprave smo začeli v začetku januarja. Priključilo se nam je osem kadetov, kar nekaj mladincev pa je odšlo k članom. Pri tem smo najbolj gledali na razvoj igralcev. Naslednjo sezono bodo igrali v višjem rangu, zato je zelo pomembno, da se začnejo privajati na ta nivo nogometa. S trenerji smo usklajeni in med seboj glede tega odlično sodelujemo.


Se je ekipa v pripravljalnem obdobju okrepila?
Dva fanta sta bila na preizkušnji, a se kljub temu, da sta bila dobra nogometaša, nismo odločili zanju. Ne bi nam ponudila dodane vrednosti. Vselej zagovarjam, da je potrebno priložnost raje ponuditi domačim fantom.


Kakšni so tvoji cilji za spomladanski del sezone?
Rezultati prinašajo pozitivno atmosfero in vzdušje v ekipi. Do dobrih rezultatov pa se pride s trdim delom in odrekanjem. Fantje se trudijo in dobro trenirajo, zato verjamem, da bodo nagrajeni tudi z zmagami v prvenstvu. Naš cilj je, da se povzpnemo po lestvici in sezono zaključimo s pozitivnim nizom.


Bodo mladinci k članom priključeni tudi na prvenstvenih tekmah?
Peter Čeferin in Aleks Ristić sta načeloma že članska igralca. Mogoče bosta kdaj prišla pomagati mladincem, če pri članih ne bosta dobila minutaže. Ni jima težko, je pa res, da sta že tako zrela, da jima ta preskok ne bi smel povzročati problemov.


Kot igralec si nabral veliko izkušenj. Kako je sedaj, ko si prestopil v trenerske vode?
Zanimivo. Na stvari gledaš drugače. Vedno sem zagovarjal, da mora trener na vsako situacijo gledati tudi iz igralskega zornega kota. Igralec mora na igrišču zelo hitro sprejemati odločitve, tega pa se z roba terena ne vidi. Še vedno se učim, kako nogometašu čim bolj učinkovito pomagati, da bo na igrišču sprejemal prave odločitve. Moj cilj je, da fante pripeljem do tega, da bodo v danem trenutku na igrišču sprejemali najboljše možne odločitve. Če bodo to delali, bodo igrali na vrhunskem nivoju.


Kakšen stil nogometa si želiš gojiti?

Hiter nogomet, zanimiv. Takšen, ki privablja gledalce. Želim si čim manj prekinitev in hiter tempo igre. Ne maram zavlačevanja, sploh v mladinskih selekcijah. Otrokom se mora na igrišču čim več dogajati, še posebno v najmlajših selekcijah.


Te kdaj zamika, da bi stekel na igrišče in tudi ti odigral kakšno tekmo?
Seveda me zamika. Še vedno zelo rad igram nogomet. Ko na treningu manjka kakšen igralec, sploh pri članih, tudi z veseljem vskočim. Nedavno sem imel težave s tetivo, tako da je bilo tega manj, ampak se počasi vračam.